E

EXPOSITIES

De voormalige dagkapel rechtsvoor in de kerk is sinds 2015 ingericht als museum. In de mooie strakke vitrines vindt u een dwarsdoorsnede van het Montfortaans erfgoed. Op afspraak is ook een bezoek aan de pastorie en het depot mogelijk. Hier zijn veel mooie devotionalia te bewonderen. Naast de vaste kruizen, kelken en beelden biedt het kunstcentrum u steeds weer nieuwe exposities aan.

Per jaar worden er drie wisseltentoonstellingen gehouden. Zo werd eerder al de uitgebreide collectie Mariabeelden van André Breukers tentoongesteld, de prachtig geglazuurde keramiekcollectie uit Beesel en kunst gemaakt door Montfortaanse paters. Steeds weer terugkerend is de jaarlijkse kerststallententoonstelling. Deze is bekend en geliefd in de wijde omgeving. Of het thema nu de dieren van de kerststal is, een Poolste Szopka als publiekstrekker, de kerstkunst van Sjef Hutschemakers; de werkgroep exposities, weet er onder de bezielende leiding van pastoor steeds weer iets moois van te maken.

White Christmas

Op zondag, 17 november jl. werd nieuwste kerststallenexpositie geopend door Pastoor van Oss. De tientallen groepen staan opgesteld in het kunstcentrum van de Hubertuskerk. In de expositie is een bijzonder Frans kerststallendorp in de sneeuw van Dhr. Dinjens uit Eijsden te bewonderen. In een toelichting door Dhr. Dinjens werd stilgestaan bij het ontstaan van dit project en wees hij tevens op een aantal aardige details in het kerststallendorp. Een santonsopstelling rondom fraaie schaalmodellen van gebouwen uit Genhout completeert het geheel.
Klik op
deze link voor de openingstijden!

My Image
My Image
My Image

Beeld van Afrika

Op zondag 21 juli 14 uur opent de nieuwe tentoonstelling in de kerk van Genhout. De expositie omvat prachtige houtsnijwerken en kleurrijke schilderijen uit Afrika. Het geheel geeft een indruk van het werk van de missionarissen-Montfortaren. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een gratis hapje en drankje zicht te laten beroeren door de expo "Beeld van Afrika".

Ieder zijn kruis

In het kunstcentrum van de Sint-Hubertuskerk in Genhout zijn sinds 17 maart zo´n tweehonderd kruisen te bewonderen in het kader van de expositie ‘Ieder zijn kruis’. Met kruisen uit de zevende eeuw, de middeleeuwen, de renaissance, de 19de eeuw tot aan hedendaagse plastic kruisen neemt de expositie de bezoeker mee door de tijd en laat zien welke ontwikkeling de betekenis en het gebruik van het kruis door de jaren heen heeft gemaakt.

De meeste kruisen in deze expositie komen voort uit de nalatenschap van Montfortaanse paters. Als een pater Montfortaan overlijdt, blijven zijn spullen eigendom van de Congregatie. Zodoende liggen er in de pastorie van Genhout honderden artefacten opgeslagen waaronder talloze kruisen in verschillende vormen en van verschillende materialen. De drijvende kracht achter de expositie is pastoor J. van Oss van de parochies Schimmert en Genhout die, met het oog op Pasen, 'Ieder zijn kruis' 17 maart jongstleden officieel opende.

Revival van het kruis
'Het lijkt erop dat het kruis bezig is met een revival', aldus Ingrid Henssen - van Hees. Zij is behalve arts en kunstliefhebster ook bestuurslid van het Sint Hubertus Kunstcentrum en als zodanig verantwoordelijk voor de exposities. ´Ieder belijdt zijn geloof op zijn eigen en eigentijdse manier. Er was een tijd waar voor elke gebeurtenis of ritueel wel een kruis voorhanden was. Zo bestonden er vroeger zwangerschapskruisen, kistkruisen, doopkruisen, huisinwijdingskruisen of kruisen voor trouwerijen. In de twintigste eeuw raakten kruisen uit de mode mede door het teruglopen van het kerkbezoek en de geloofsbeleving, maar nu zien we kruisen steeds vaker bij jongeren opduiken, bijvoorbeeld op T-shirts. Sommige oudjes bidden nog elke dag de rozenkrans, de jongeren zetten bij wijze van spreken een tattoo van een kruis.´

Symbool van het christendom
'Een kruis is feitelijk niet meer dan twee houten latten op elkaar, maar het is ook het belangrijkste symbool van het christendom. Voor mij betekent het kruis een anker, een houvast en een teken van hoop en geloof. Ik bewonder de verscheidenheid aan kunstvormen en de expressie die aan elk kruis wordt meegegeven. Bij sommige kruisen uit zich dat in de verfijnde techniek waarmee ze gemaakt zijn, bij andere in hun symbolische waarde.
Bij fleskruisen werden hele kruisvoorstellingen met een pincet aangebracht via de flessenhals. Uit deze indrukwekkende huisnijverheid kun je afleiden hoe belangrijk het kruis als symbool van het geloof voor de mensen vroeger was', aldus Ingrid.

Uit verre landen en oude tijden
Sommige paters brachten een deel van hun leven door als missionaris in Afrika, hetgeen de kruisen uit Malawi en Zimbabwe verklaart. Er zijn o.a kleurrijke kruisen uit Nepal, kruisen van parelmoer uit Bethlehem, van olijfbomenhout uit Jeruzalem, millefiori (mozaïekglas) kruisen uit Italië en ook een klevariekruis uit 1900 van bladgoud. Het kruis dat op Ingrid het meest indruk maakt is afkomstig uit Peru (zie afbeelding). 'Juist omdat het zo plastisch gemaakt is en niet anatomisch correct´, legt Ingrid uit.
De expositie maakt een reis vanaf de zevende eeuw tot aan de moderne tijd. Aan de vorm en de materialen kun je vaak de tijd en de herkomst herkennen. De oudste kruisen zijn meestal van brons. In de 16de eeuw was tin een veelgebruikt materiaal en de koperen kruisen gaan zo'n honderd jaar terug. Ook kruisen uit bekende ateliers als Terraco Beesel, Astra Maastricht en de Sfinxfabriek worden tentoongesteld. Daarnaast treft de bezoeker keramische kruisen, reliekkruisen en koperen kruisen aan zoals de typische Limburgse kruisen. De huidige tijd krijgt gestalte in een aantal plastic fluorescerende kruisen maar ook dertig foto's van tatoeages van kruisen.

De expositie
Elk kruis is voorzien van tekst en uitleg over de herkomst en symboliek. Waarom bestonden er Tau-kruisen en wat is het verhaal achter het Andreaskruis? De makers kozen voor een chronologische structuur in de tentoonstelling. De expositie is zo ingericht, dat ongeacht geloof of leeftijd, elke bezoeker er iets zal vinden wat hem of haar raakt. De veelzijdigheid van de kruiswerken doet de tentoonstelling de titel ‘Ieder zijn kruis’ alle eer aan.
Dit jaar zal de expositie nog op twee dagen te zien zijn en daarna gaat de collectie terug naar de zolder van de Genhoutse parochie.

Geschreven door Jeroen Poldermans, journalist van het Katholiek Nieuwsblad

Contact

Sint Hubertus Kunstcentrum (Kerk)
Hubertusstraat 59
6191 PB Beek (L)


Correspondentieadres:
Hubertusstraat 65
6191 PB Genhout (Beek-L)

secretaris@sinthubertuskunstcentrum.nl

Bank: NL66RABO0104927453

  • Stel hier uw vraag
    Ik accepteer uw Privacyverklaring.

Wij maken gebruik van cookies om u een betere website te presenteren. Lees meer over ons cookie gebruik in onze privacyverklaring.